«Hvor går grensen?» Meninger – makt – musikk

HVOR GÅR GRENSEN? Meninger – makt – musikk 

Debatt med Popsenterets Knut Kippersund Nesdal i debatteltet på Kulturfest Tøyen kl. 11.

Påvirker drøye poptekster våre holdninger og måten vi snakker til hverandre i skolegården? Er ungdomsidoler bevisst sin påvirkningskraft, og hvilke hensikter og verdier ligger til grunn for musikken de lager? Hvor går grensen for hva vi kan akseptere? Popsenteret inviterer ungdom til debatt.  

Populærmusikk er viktig ytringskanal og artister står ofte i første rekke når ytringsfriheten utforskes og utfordres. Musikken kan vekke og bevisstgjøre oss, og bli stående som viktige kommentarer i samfunnsdebatten. Men kan den også påvirke oss negativt? Går det en grense for hvor langt man kan gå i kunstens og ytringsfrihetens navn? Godtar vi lettere rasisme, kjønnsdiskriminering eller mobbing når det pakkes inn i et populærkulturelt lydbilde? I hvilke tilfeller er tekstene ironisk ment og i hvilken grad er det tydelig for mottakeren at budskapet er ironisk?

Dette er noen av spørsmålene som løftes fram gjennom denne samtalen. Vi tar utgangspunkt i aktuelle låter, noen av dem spilt på NRK P3, andre knyttet til årets russefeiring, og spør: Er dette innafor? Det blir også vist eksempler på musikk som gjennom tidene har vekket harme og debatt, og vurderer denne mot loven om ytringsfrihet, sentrale punkter i FNs menneskerettighetserklæring og ulike ideologiske verdigrunnlag.

«Hvor går grensen? Meninger – makt – musikk» tilbys som DKS-omvisning for 9. og 10. trinn skoleåret 2019/2020. Popsenteret ønsker med dette å oppmuntre ungdom til å ta stilling til og finne sin egen grense for hvilke temaer og hvilken ordbruk som er innenfor det akseptable.

 

POPSENTERET på Grünerløkka er et museum for norsk populærmusikk. Utstillingen viser hvordan populærmusikken har utviklet seg fra de første plateinnspillingene i 1904 og frem til i dag. Museet rommer interaktive installasjoner, instrumentstasjoner og studioer.

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s